HET OP DE JUISTE WIJZE ONDERHOUDEN VAN UW WAARDEVOLLE PARKETVLOER VEREIST VAKKENNIS

Hout/Parket vloeren

Het op de juiste wijze afwerken en onderhouden van uw waardevolle parketvloer vereist vakkennis. De vloerspecialisten van CSP Nederland voorzien u van advies op maat en nemen de afwerking en het onderhoud van uw parketvloer graag uit handen. Neem contact met CSP Nederland op voor meer informatie en advies of vraag meteen vrijblijvend een offerte aan.

De afwerking van parket is bepalend voor de uitstraling van uw bedrijfsruimte. Lak, olie, boenwas of hardwaxolie zorgen tevens voor een betere duurzaamheid van het parket. Ze dienen als extra beschermlaag bovenop uw parketvloer. Voor welke beschermlaag u uiteindelijk kiest, is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals bijvoorbeeld de loopbelasting maar ook uw persoonlijke voorkeur. Hieronder kunt u meer informatie lezen over de verschillende beschermlagen waaruit u kunt kiezen.

Parketvloer afwerken met lak

De parketvloer afwerken met een laag lak zorgt voor een onderhoudsvriendelijke afwerking. De lak geeft aan de vloer een slijtvaste toplaag. Daardoor kan het vuil eenvoudig verwijderd worden met een natte dweil. Per ongeluk een drankje morsen op de vloer zal er dus bovenop blijven liggen zodat u het eenvoudig afveegt zonder dat het sporen nalaat. Het onderhouden van een parketvloer met lak vereist wel een zacht reinigingsmiddel speciaal voor parketvloeren.

De vloerspecialisten van CSP Nederland weten voor elke afwerking welke reinigingsmiddel het beste past. Omdat een afgelakte vloer meer glanst dan een van de andere afwerkingsmogelijkheden, zijn kleine krassen meestal ook beter zichtbaar. De laklaag zelf dient daarom beschermd te worden met een polish. U kunt ook kiezen voor een matte lak naar gelang uw persoonlijke wensen. CSP Nederland adviseert in ieder geval altijd te kiezen voor een moderne lak. Deze zijn gemaakt om te voorkomen dat parketvloer zal vergelen als deze teveel aan zonlicht wordt blootgesteld.

Parketvloer afwerken met olie

De parketvloer afwerken met een olie betekent dat parketvloer voorzien wordt van een matte, natuurlijke uitstraling. Omdat het mat is, zijn krassen ook moeilijker zichtbaar in tegenstelling tot een afwerking in lak. U moet er wel rekening mee houden dat de droogtijd van olie twee tot drie dagen duurt en dat je daarna met enige voorzichtigheid over de vloer moet lopen. Pas na drie weken is de vloer volledig uitgedroogd en vochtbestendig. Dit komt doordat de olie voldoende tijd nodig heeft om in het hout te trekken. Het vormt geen oppervlaktelaag op de vloer. Daardoor kan het hout blijven ademen.

Een met olie afgewerkte parketvloer moet onderhouden worden met een natuurzeep op basis van natuurlijke vetten. Bij elke onderhoudsbeurt wordt de oude zeeplaag verwijderd met het vuil. Dit wordt vervolgens vervangen door een nieuwe beschermende laag. Periodiek is een nabehandeling vereist met onderhoudsolie. Grondig onderhoud van parket dient met een speciale reiniger te gebeuren. CSP Nederland gebruikt hiervoor uitsluitend geschikte reinigingsmaterieel.

Parketvloer afwerken met boenwas

Een parketvloer afwerken met was geeft een klassieke uitstraling. De was heeft enige tijd nodig om te drogen en wordt dan uitgewreven. Dit gebeurd op verschillende tijdstippen en flink wat droogtijd tussenin. Om de was uit te wrijven en ook om het parket regelmatig te polijsten is een geschikte boenmachine nodig. Wanneer er veel vlekken op de vloer zijn, wordt de oude waslaag probleemloos afgeschuurd en wordt de parketvloer van een nieuwe waslaag voorzien. Het schoonmaken van een parketvloer in was kan met een stofzuiger of statische doek. Als vochtig poetsen toch noodzakelijk is, dan moet dit gebeuren met een speciale reiniger voor dit type vloer. Vraag de vloerspecialisten van CSP Nederland om advies.

Parketvloer afwerken met hardwaxolie

Hardwaxolie is een combinatie van olie en was. Het is dus ook eenvoudiger om aan te brengen. Het product moet je wel meerdere keren aanbrengen, maar in tegenstelling tot traditionele was duurt het niet zo lang voordat deze droog is . Met hardwaxolie wordt het beste van de twee gecombineerd. Dit levert een degelijke slijtvastheid en een natuurlijke uitstraling op. Parketvloer afgewerkt met hardwaxolie is zeer goed bestand tegen vlekken. Daarnaast beperkt  het onderhoud zich tot het reinigen met een licht vochtige schoonmaakbeurt met een speciaal reinigingsmiddel. Om een goed resultaat te behouden, is het meestal wel aan te raden om de vloer jaarlijks in te laten strijken met een onderhoud was.